15 Φεβρουαρίου 2014

Έρχονται σε λίγο tablets με Windows 64bit

Τέσσερις μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8.1, πληθώρα tablet συσκευών έχουν εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Aυτό που αρκετοί πιθανόν να μη γνωρίζουν, είναι ότι τα Windows στα tablets αυτά λειτουργούν σε 32 bit mode, παρόλο το γεγονός ότι διαθέτουν 64 bit επεξεργαστές. Η κατάσταση αυτή πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθώς αρκετοί κατασκευαστές όπως η Dell, η Lenovo, η HP και η Samsung μεταξύ άλλων. πρόκειται να παρουσιάσουν στην έκθεση MWC tablets με SoC της πλατφόρμας Bay Trail, τα οποία θα τρέχουν 64 bit Windows 8.1.

O πιο συχνά αναφερόμενος λόγος μετάβασης σε 64 bit λειτουργικό σύστημα, είναι η προσπέλαση μνήμης πέραν του ορίου των 4 GB, όπου είναι το θεωρητικό όριο για 32 bit εφαρμογές. Σύμφωνα με τον Nathan Brookwood, αναλυτή της ιστοσελίδας Insight 64, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος, αφού όπως αναφέρει «H πίεση για μετάβαση στα 64 bit, ακόμα και σε tablets που δεν έχουν καν 4 GB μνήμης RAM, είναι εξαιρετικά ισχυρή εξαιτίας των οργανισμών IT, οι οποίοι θέλουν να τυποποιήσουν τη software συνιστώσα στα 64 bit, τόσο σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων όσο και σε επίπεδο εφαρμογών.

Στον τομέα των mobile συσκευών αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες υλοποιήσεις της πλατφόρμας Bay Trail. Η επόμενη γενιά tablets θα διαθέτουν Bay Trail υλοποιήσεις, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στους εταιρικούς πελάτες, δεδομένου ότι η Intel χαρακτήριζε την πρώτη γενιά tablets με Bay Trail ως καταναλωτικές συσκευές», καταλήγει.

Η Dell είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα διαθέσει tablet με 64 bit Windows 8.1 μέσω της ανανεωμένης σειράς Venue, αρχής γενομένης με τα Venue 8 Pro και Venue 11 Pro εντός του 2014. Δύο μοντέλα του Dell Venue 11 Pro ήδη υποστηρίζουν 64 bit Windows, αλλά αυτό καθίσταται εφικτό λόγω του ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν επεξεργαστή της σειράς Core, αρχιτεκτονικής Haswell, o οποίας τυπικά χρησιμοποιείται σε laptops και όχι σε mobile devices.

Το υπόλοιπο άρθρο θα το βρείτε στο myphone