26 Σεπτεμβρίου 2013

AMD: Ανακοίνωσε τη νέα γενιά GPU's R7 και R9


Στην προγραμματισμένη εκδήλωσή της στη Χαβάη, η AMD παρουσιάσε τις δύο νέες σειρές high-end καρτών γραφικών της (με κωδική ονομασία Hawaii), τις Radeon R7 και R9, καθώς και τα σχέδιά της για το gaming.

Σύμφωνα με την εταιρία, η ναυαρχίδα Radeon R9 290X ξεπερνάει σε επιδόσεις οποιαδήποτε κάρτα υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και τής πανίσχυρης NVIDIA Titan που μέχρι στιγμής κατέχει τα σκήπτρα.

Οι καινούριες κάρτες γραφικών έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τη νέα γενιά παιχνιδιών με γραφικά ανάλυσης Ultra HD, 4Κ (3840x2160). Γι’ αυτό τον σκοπό μάλιστα, η AMD έχει αναπτύξει τις νέες R7 και R9 series σε συνεργασία με κορυφαίους developers για να αποδίδουν τα μέγιστα σε παιχνίδια όπως το Battlefield 4.

Για να πάρουμε μια ιδέα  πόσο ισχυρή είναι η νέα γενιά αρκεί να αναφερθεί ότι η σειρά R9 290 διαθέτει ισχύ 5 TFLOPS,  εν αντιθέσει με τα 4TFLOPS της προηγούμενης γενιάς της high-end σειράς καρτών γραφικών  της AMD.

Φυσικά, θα υποστηρίζει DirectX 11.2 ενώ χάρη στο TrueAudio τα παιχνίδια θα προσφέρουν πολυκάναλο, τρισδιάστατο ήχο χωρίς να απασχολούν την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή, καθώς η GPU θα αναλαμβάνει το "βάρος" της επεξεργασίας του ήχου.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο Mantle, χάρη στο οποίο, oι προγραμματιστές μπορούν να αναπτύσσουν τίτλους σε κάθε πλατφόρμα αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική Graphics Core Next (GCN) της AMD.

Το Mantle είναι ένα low-level API που "μιλάει" στην γλώσσα της GCN, επιτρέποντας την παραμετροποίηση και τη βελτιστοποίηση των τίτλων για κάθε πλατφόρμα, είτε πρόκειται για PC είτε για κονσόλες.

Η "ενοποίηση" των διαφορετικών πλατφορμών είναι πολύ σημαντική για την AMD, αφού υπενθυμίζουμε πως κατασκευάζει τις κονσόλες νέας γενιάς PlayStation 4 και Xbox One.

[ Via ]