5 Απριλίου 2013

Samsung και Mozilla συνεργάζονται πάνω σε μια νέα web engine

Σε ανακοίνωση της συνεργασίας τους προχώρησαν Mozilla και Samsung, γύρω από μια νέα μηχανή web browsing προσανατολισμένη σε συσκευές με επεξεργαστές ARM και Android OS.

Ονομάζεται «Servo» και, όπως αναφέρει η Mozilla, θα μπορεί να εκμεταλλευτεί άριστα τις πολυπύρηνες, ταχύτατες υπολογιστικές αρχιτεκτονικές.

Το Servo βασίζεται στην γλώσσα προγραμματισμού Rust της Mozilla, στην οποία βοήθησε στην εξέλιξη της και η Samsung. Η συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού αναπτύσσεται από τη Mozilla Research εδώ και μερικά χρόνια και υπόσχεται παρόμοιες επιδόσεις και δυνατότητες με τη C++, χωρίς όμως τα bug και τα ζητήματα ασφαλείας αυτής. Στα ατού της - μεταξύ άλλων - είναι και η απόλυτη συνεργασία της με πολυπύρηνους επεξεργαστές.

Η γλώσσα αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και στους Android developers σε πειραματική μορφή, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα σε τι στάδιο εξέλιξης βρίσκεται ή πότε θα είναι διαθέσιμο. Παράλληλα, σαν μηχανή web browsing, το Servo φαίνεται πως «φλερτάρει» περισσότερο με στοιχεία του WebKit που χρησιμοποιούν η Apple και Google στους περιηγητές τους.

Τέλος, από τη μεριά της Mozilla υπάρχει ενθάρρυνση προς τους developers για ενασχόληση με τη γλώσσα Rust με κύριο σκοπό την βελτίωση της, ενώ παράλληλα αναφέρει πως μαζί με τη Samsung αναζητούν νέες ευκαιρίες στις πλατφόρμες για κινητά.

Τι άλλο λοιπόν μας επιφυλάσσει άραγε αυτή η συνεργασία;

[ Via ]