2 Φεβρουαρίου 2015

Όχι ένα, όχι δυο άλλα 192 PS3 στην υπηρεσία της επιστήμης!

Είναι γνωστό ότι το PS3 έχει ένα επεξεργαστή με πολύ μεγάλη επεξεργαστική ισχύ δεν είναι τυχαία τα άρθρα που έχουν γραφτεί για τον Cell όταν πρωτοκυκλοφόρησε η κονσόλα.

Την ισχύ αυτή θέλησαν να εκμεταλλευτεί μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και έτσι δημιούργησαν ένα cluster με 192 PS3.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο φυσικός Gaurav Khanna είχε την ιδέα να εκμεταλλευτεί τον επεξεργαστή του Playstation 3 και το πρώτο cluster ήταν γεγονός τότε με μόλις 12 κονσόλες.

Με τον καιρό και μετά από διάφορες δωρεές το cluster έχει φτάσει στο σημερινό του αριθμό, η αξία του ξεπερνάει τα 75 χιλιάδες δολάρια και η επεξεργαστική του ισχύ είναι 3000 φορές μεγαλύτερη από ένα τυπικό σύστημα υπολογιστή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο cluster για τον υπολογισμό πολύπλοκων μαθηματικών και φυσικών μοντέλων όπως στη μελέτη της καμπυλότητας των βαρυτικών κυμάτων κατά τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών στο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η επιστημονική ομάδα μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν προστεθεί ακόμα 200 PS3!