2 Μαρτίου 2013

Εφαρμογή για smartphones βοηθάει στο πόλεμο κατά του καρκίνου!

Επιστήμονες της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research UK (CRUK), σε κοινή δράση με τις εταιρείες Amazon, Facebook και Google, προετοιμάζουν πρόγραμμα για κινητά τηλέφωνα με στόχο την επιτάχυνση της έρευνας που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CRUK, το πρόγραμμα απευθύνεται σε «πολίτες-επιστήμονες» οι οποίοι μέσω του smartphone θα μπορούν να επεξεργάζονται ερευνητικά δεδομένα.

 Ερευνες για τη γονιδιακή προδιάθεση του καρκίνου και άλλα αίτια της ασθένειας ή στοιχεία για την ανταπόκριση ασθενών σε φάρμακα «παράγουν» τεράστιο αριθμό δεδομένων που χρήζουν ανάλυσης.

«Ενώ τα τεχνολογικά επιτεύγματα βοηθούν τους επιστήμονες να επεξεργάζονται τα δεδομένα
γρηγορότερα από ποτέ, ένα μεγάλο μέρος τους χρειάζεται να αναλυθεί από ανθρώπους και όχι από μηχανήματα», λέει ο εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης, Κάρλος Κάλντας.

«Με τη συλλογική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην ανάλυση μπορούμε να επιταχύνουμε την έρευνα», τόνισε ο Κάλντας. Αυτό το Σαββατοκύριακο, 40 γκουρού της τεχνολογίας, επιστήμονες και παίκτες θα σχεδιάσουν το παιχνίδι, που ονομάζεται GameJam, και η εφαρμογή αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το τελευταίο 6μηνο του 2013.

[ Via ]