2 Μαρτίου 2013

Ο CEO της Jolla μιλάει για το μέλλον του ανοικτού λογισμικού στα smartphones

Μιλώντας στην Mobile World Live Keynote του φετινού MWC, ο Marc Dillon, CEO της Jolla, αναφέρθηκε στην βιομηχανία γύρω από τις mobile συσκευές και στο πως αυτή μπορεί να βρίσκεται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «το τελευταίο βήμα στην χρυσή εποχή των οικοσυστημάτων», υπογραμμίζοντας πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ουσιαστικά μια «συμπίεση» όλων των συμμετεχόντων στον χώρο αυτό.

Σύμφωνα με τον Dillon «οι πάροχοι φοβούνται πως θα γίνουν σωλήνες δεδομένων. Και ίσως κάποιοι πάροχοι δεν έχουν πρόβλημα με αυτό, αλλά ξέρουμε πως αν αρχίσεις την εμπορευματοποίηση τα περιθώρια στενεύουν και το θέμα γίνεται απλώς "που θα βρω το μεγαλύτερο και φθηνότερο πρόγραμμα χρήσης".»

 «Όταν βγήκα από το αεροπλάνο εδώ στην Βαρκελώνη, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν μια διαφημιστική πινακίδα από μια πολύ μεγάλη εταιρεία που ανέφερε "επανεφηύραμε το κινητό". Και έχει ακριβώς το ίδιο Android με όλα τα άλλα.» δήλωσε ο επικεφαλής της Jolla [σ.σ.: Η εταιρεία ήταν η Sony και το κινητό το Xperia Z.]

O Dillon θεωρεί πως η ανοικτότητα θα είναι η απάντηση σε μια σειρά προβλημάτων, λόγω του ότι μπορεί να προσφέρει ένα μεγαλύτερο βαθμό καινοτομίας. «Η ανοικτότητα είναι το νέο οικοσύστημα και η ανεξαρτησία από τα οικοσυστήματα είναι αυτό που θα οδηγήσει την καινοτομία. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται το ανοικτό.[..]Αλλά η ανοικτότητα σημαίνει και διάθεση για καινοτομία.»

Παράλληλα, ο CEO της Jolla δήλωσε πως όταν μπορείς να ελέγξεις τόσο το software όσο και το hardware αυτού που προσφέρεις, τότε όχι μόνο μπορείς να ελέγξεις την τελική χρηστική εμπειρία και να διαφοροποιηθείς αλλά και να δημιουργήσεις καινοτόμες υπηρεσίες.

[ Via ]