25 Μαρτίου 2013

Η NASA στέλνει το Nexus S στο διάστημα!

Χρησιμοποιώντας Nexus S smartphones η NASA, αναβάθμισε τα drones που χρησιμοποιούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό(ISS), αν και προτιμάει τον όρο satellites αντί για drones.

Τα μικρά ιπτάμενα αυτά robots χρησιμοποιούνται σαν τηλεχειριζόμενες κάμερες και για την μέτρηση επιπέδων ήχου και ακτινοβολίας.

Το project αναβάθμισης των SPHERE (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites), όπως είναι το πλήρες όνομα τους, ξεκίνησε το 2010 όταν η αρχική CPU τους(κατασκευάστηκαν το 2006) έγινε πολύ αργή για να εκτελεί τις απαιτούμενες εργασίες και καθώς η αναβάθμιση τους απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό και αποστολή του στον ISS, επιλέχτηκε το Nexus S που με τροποποιήσεις στο hardware και software ανέλαβε τον ρόλο του "εγκεφάλου" των μικροδορυφόρων.

Το Nexus 4 επιλέχτηκε γιατί έχει αφαιρούμενη μπαταρία, οι 2 συσκευές που είναι στον ISS έχουν τροποποιηθεί ώστε να λειτουργούν με αλκαλικές ΑΑ μπαταρίες, έχει σένσορες που ρυθμίστηκαν ώστε να λειτουργούν σωστά σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, κάμερα και συνδεσιμότητα WiFi.

Πριν αποσταλεί στο διάστημα έγινε μόνιμη απενεργοποίηση του ραδιοσήματος του, βάζοντας το σε μόνιμο airplane mode, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών, ενώ χρειάστηκε να γίνουν custom drivers για τα Windows XP SP3 που "τρέχουν" στους υπολογιστές του σταθμού για να αναγνωρίσουν τα Nexus που τρέχουν την έκδοση 2.3 Gingerbread του Android.

Αυτήν την στιγμή γίνονται προσπάθειες να φτιαχτεί η επόμενη γενιά των smart-SPHERES με χρήση 2 Nexus 4 που αποκτήθηκαν για αυτόν τον σκοπό.

[ Via ]