21 Δεκεμβρίου 2012

Η Kodak πούλησε τα δικαιώματα των πατεντών της σε ομάδα εταιρειών!

Η Εastman Kodak ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με μια δωδεκαμελή ομάδα εταιριών για την πώληση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου πατεντών που κατέχει, έναντι του συνολικού ποσού των $525 εκατ.

Kάθε εταιρία θα λάβει άδεια με την οποία θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σύνολο των πατεντών ενώ επίσης στην συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και η διευθέτηση δικαστικών διαμαχών που υπήρχαν ανάμεσα σε μερικές συμμετέχοντες εταιρίες και την Kodak.

Μέσα σε αυτή την ομάδα των αγοραστών βρίσκονται η Apple, η Google, η Μicrosoft και η Samsung. Οι άλλες εταιρίες που την απαρτίζουν είναι οι Αmazon, Adobe, Facebook, Fujifilm, HTC, Huawei, Research in Motion και Shutterfly. Οι εταιρίες αυτές οργανώθηκαν σε μια κοινή ομάδα από την Intellectual Ventures και την RPX Corp.

Η Intellectual Ventures είναι μια εταιρία η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, από το πρώην στέλεχος της Microsoft, Nathan Myhrvold και έχει σαν έδρα την Washington. Πρόκειται για μια εταιρία η οποία ουσιαστικά δεν αξιοποιεί τις πατέντες που έχει στην διάθεσή της, ένας αριθμός γύρω στις 40.000, για την δημιουργία προϊόντων αλλά για την πώληση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε τρίτες εταιρίες. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο κλάδο της. Πέρα από την συμβολή της στην οργάνωση της ομάδας των αγοραστών και στην επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται να αγοράσει και η ίδια ένα χαρτοφυλάκιο πατεντών από την Kodak που αφορούν τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας και απεικόνισης.

Από την άλλη η RPX είναι μια μικρότερη εισηγμένη εταιρία συναλλαγών η οποία ιδρύθηκε το 2008 και έχει έδρα το San Francisco. Οι πελάτες της εταιρίες πληρώνουν συνδρομή βάση των λειτουργικών τους εσόδων, ενώ η RPX τους παρέχει και ασφάλιση απέναντι σε δικαστικές διαμάχες πατεντών. Η συμμετοχή της εταιρίας στην συμφωνία είχε κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Kodak και στην ομάδα των εταιριών-αγοραστών ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η συμφωνία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από πτωχευτικό δικαστήριο, καθώς η Kodak είναι υπό διαδικασία πτώχευσης. Αυτό αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στον προσεχή Ιανουάριο. Όταν γίνει και αυτό, μετά θα υπάρχει ακόμα μια περίοδος 45 ημερών μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και έτσι το χαρτοφυλάκιο των πατεντών να περάσει στους νέους κατόχους.

[ Via ]