12 Φεβρουαρίου 2013

Ο Tim Cook ήταν κατά της δικαστικής διαμάχης με την Samsung!

To Reuters σε ένα εκτενές και αρκετά ενδιαφέρον δημοσίευμα εξιστορεί τη σχέση μεταξύ Apple και Samsung και το πως οι δύο εταιρείες κατέληξαν από σύμμαχοι σε εχθροί.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του άρθρου αναφέρει το πως ο Tim Cook ήταν αρχικά αντίθετος στο να κινηθεί δικαστικά η Apple εναντίον της Apple.

O Cook θεωρούσε κριτικής σημασίας την σχέση προμηθευτή-αγοραστή μεταξύ των δύο εταιρειών και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μια επένδυση που πέρσι άγγιξε τα $8 δις σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Φυσικά, όπως γνωρίζουμε ήδη, ο Steve Jobs, πρώην CEO της Apple, είχε μια αντίθετη άποψη και ήταν πρόθυμος να ξεκινήσει «θερμοπυρηνικό πόλεμο» καθώς ένιωθε ότι η κορεάτικη εταιρεία έκλεβε τα προϊόντα τους.

 «Καθώς οι δικαστικές μάχες μειώνονται, είναι ξεκάθαρο ότι Apple και Samsung έχουν αρκετά κοινά ενδιαφέροντα καθώς εργάζονται για να υπερνικήσουν άλλες πιθανές προκλήσεις, όπως η BlackBerry και Microsoft», αναφέρει το Reuters.

H σχέση των δύο εταιρειών είχε ξεκινήσει το 2005 όταν η Apple έψαχνε να βρει μια σταθερή εταιρεία για την προμήθεια μνημών flash. «Η Apple είχε αποφασίσει να αφήσει τον σκληρό δίσκο για τη δημιουργία του iPod shuffle, iPod nano και επερχόμενου iPhone και χρειαζόταν μεγάλες ποσότητες μνημών flash για την αποθηκευτική χωρητικότητα των συσκευών».

Η αγορά τότε ήταν εξαιρετικά ασταθής. Η Samsung κατείχε περίπου το 50 τοις εκατό της αγοράς NAND μνημών flash, οπότε η συνεργασία ήταν αναπόφευκτη. «Όποιος ελέγχει το flash θα ελέγχει αυτόν τον χώρο στις καταναλωτικές συσκευές», φέρεται να είχε δηλώσει ο Steve Jobs εκείνη την περίοδο.

Έκτοτε η Samsung παρείχε τις μνήμες flash για το iPhone και iPad και για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε συνεργασία για την ανάπτυξη custom ARM επεξεργαστών που αργότερα, βέβαια, η Apple ανεξαρτητοποίησε. Η είσοδος της Samsung στην αγορά των smartphones και tablet χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. «Η δημοτικότητα του iPhone είναι απλά αποτέλεσμα ενθουσιασμού μερικών φανατικών της Apple», είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της Samsung τον Ιανουάριο του 2010. Λίγο μετά η Samsung κυκλοφόρησε το Galaxy S.

Οι Jobs και Cook συχνά διαμαρτύρονταν σε κορυφαία στελέχη της Samsung κατά την επίσκεψή τους στο Cupertino. Η Apple θεωρούσε ότι η Samsung θα τροποποιούσε το σχεδιασμό των προϊόντων της ως αποτέλεσμα αυτών των παραπόνων. Φυσικά, κάναν λάθος και η Samsung το απέδειξε το 2011 με την κυκλοφορία του Galaxy Tab, κλώνο του iPad.

Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για τον Jobs, του οποίου η υπομονή είχε τελειώσει καθώς υποψιαζόταν ότι η Samsung βασιζόταν στη σχέση προμηθευτή-αγοραστή που είχαν για να γλιτώσει πιθανά αντίποινα.

Έχουμε ακόμα να δούμε αρκετά πράγματα στο θέμα των σχέσεων μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Samsung πλέον αποτελεί ξεκάθαρο αντίπαλο στον χώρο των smartphones και η Apple έχει ήδη ξεκινήσει να ανεξαρτητοποιείται από αυτή την σχέση προμηθευτή-αγοραστή αναζητώντας νέους συνεργάτες.

[ Via ]