Ο Barack Obama δεν χάνει ευκαιρία να δείξει ότι όχι μόνο ενδιαφέρεται για την Αμερικανική οικονομία αλλά και για τις εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούν τζίρους δισεκατομμυρίων κάθε οικονομικό τρίμηνο με σχεδόν το 50% να προέρχεται εκτός Αμερικής.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο δείπνο που διοργανώθηκε ήταν παρόντες εκτός από τον πρόεδρο των Η.Π.Α Barack Obama και οι Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt (Gogle), Mark Zuckerberg (Facebook), Dick Costolo (Twitter), Carol Bartz (Yahoo!), John Chambers (Cisco), Reed Hastings (Netflix), Larry Ellison (Orable), John Hennessy (Stanford), John Doerr (Venture Capitalist), Steve Westly (Westly group), Art Levinson (Genentech).Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε στο δείπνο, είναι σίγουρο όμως ότι εκτός από λόγια ο Obama φέρνει κοντά εταιρείες που όχι μόνο κονταροχτυπιούνται αλλά δημιουργούν τεράστια μεγέθη πλούτου που κάνουν καλό στην χώρα. Αυτή άλλωστε είναι και η κεντρική ιδέα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εταιρείες τεχνολογίας και τον τρόπο που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν τα κέρδη τους και φυσικά να τονώσουν την Αμερικανική οικονομία αν και εφόσον αποφασίσουν να μεταφέρουν τα χρήματα στην Αμερική και να πληρώσουν μέρος της φορολογίας στα πάτρια εδάφη.
Για αυτό άλλωστε εκτός από το δείπνο με μερικούς μόνο από τους γίγαντες της τεχνολογίας, ο Obama επισκέφθηκε και το νέο εργοστάσιο της Intel στο Portland παρουσία του CEO της Intel, Paul Otellini, που παρότι υποστηρικτής των ρεπουμπλικανών και με κριτικό λόγο για την οικονομική πολιτική Obama, ορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως μέλος του Jobs and Competitiveness Council (Επιτροπή Εργασίας και Ανταγωνιστικότητας).
Μπορεί το δείπνο του Obama με μέρος της Silicon Valley, η επίσκεψη στο νέο εργοστάσιο της Intel και η αύξηση των κονδυλίων που αφορούν θετικές επιστήμες όμως τα μαθηματικά και η φυσική, να είναι μέρος μιας καμπάνιας δημοσίων σχέσεων. Τόσο ο Obama όσο και το επιτελείο του, δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του Αμερικανικού κράτους και μαζί με αυτά η ανάκαμψη και επιτάχυνση της Αμερικανικής οικονομίας, θα προκύψουν μέσα από εταιρείες τεχνολογίας και γενιές μηχανικών που ετοιμάζονται από το δημοτικό μέχρι το κολλέγιο και το πανεπιστήμιο όπου εκεί αναλαμβάνουν δράση οι εταιρείες με δικά τους προγράμματα πρακτικής, υποτροφιών κλπ.
Μπορεί το κόστος σε επενδύσεις να είναι σημαντικό αρχικά (σχολεία, κολέγια, καθηγητές κλπ) αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει μετά από χρόνια. Μια ματιά στους αριθμούς των ισολογισμών εταιρειών όπως το Google και η Apple, μαρτυρούν πόσο σημαντική είναι η παγκόσμια αγορά για τις εταιρείες και την Αμερικανική οικονομία. Στο πρόσφατο οικονομικό τρίμηνο το Google ανακοίνωσε ότι ο τζίρος εκτός Αμερικής έφτασε τα $4.38 δισεκατομμύρια ή 52% του συνολικού τζίρου για το 4ο τρίμηνο του 2010. Αντίστοιχα για την ίδια περίοδο, η Apple ανακοίνωσε ότι το 57% των πωλήσεων αφορούν τις αγορές εκτός Η.Π.Α σε σύνολο τζίρου $20.34 δισεκατομμυρίων.
Σε αντίστοιχους ρυθμούς μπορεί να κινηθεί και η Ελληνική πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των μαθητών / φοιτητών και την χρήση όλων αυτών των διδακτορικών μηχανικών που καταλήγουν να γίνονται θέματα σε εφημερίδες και περιοδικά με τίτλους όπως: “Αυτοί που πέτυχαν εκτός Ελλάδος”. Προφανώς ένα δείπνο ή ένα κάλεσμα στην τάδε επιτροπή δεν αρκούν.
Το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των μηχανικών software, hardware, system και άλλων ειδικοτήτων φαίνεται στο χαρακτηριστικό blog post του Mark Zuckerberg όταν ανακοίνωσε τα 300 εκατομμύρια χρηστών του Facebook τον Σεπτέμβριο του 2009 λέγοντας: “The site we all use every day is built by a relatively small group of the smartest engineers and entrepreneurs who are solving substantial problems and each making a huge impact for the 300 million people using Facebook. In fact, the ratio of Facebook users to Facebook engineers makes it so that every engineer here is responsible for more than one million users”. Από τότε το Facebook έχει μεγαλώσει σε αριθμό προσωπικού με τέτοιους ρυθμούς που χρειάστηκε να μετακομίσει σε νέα γραφεία ενώ παράλληλα ο αριθμός των χρηστών έχει αυξηθεί πάνω από τα 500 εκατομμύρια. Ιστορίες κυκλοφορούν για τα τεστ που χρησιμοποιεί το Google ώστε να επιλέξει τους καλύτερους μηχανικούς για να λύσουν μερικά από τα σημαντικότερα υπολογιστικά προβλήματα.
Εκτός Αμερική, χώρες όπως η Φινλανδία έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των μηχανικών και άρα της εκπαίδευσης αυτών στην οικονομία. Με πληθυσμό μόλις 5.3 εκατομμύρια κατοίκους, η χώρα έχει να επιδείξει εταιρείες όπως η Nokia που το 2004 ήταν υπεύθυνη για το 3.5% του GDP της χώρας αλλά και εταιρείες τεχνολογίας όπως η Polar που κατασκευάζει training computers και heart rate monitoring με παρουσία σε 80 χώρες, η Rovio Mobile με το γνωστό Angry Birds και παρουσία σε όσες χώρες πουλάνε smartphones (πρακτικά σε όλο τον κόσμο), η Suunto που κατασκευάζει εξοπλισμό ακριβείας για καταδύσεις, training, heart monitoring σε 100 χώρες και έγινε γνωστή ως η πρώτη εταιρεία στον κόσμο για την κατασκευή ενός συγκεκριμένου τύπου πυξίδας, αποτέλεσμα μιας και μόνο πατέντας από τον ιδρυτή της εταιρείας Tuomas Vohlonen.
Με ιστορία μόλις 190 ετών και πολλά προβλήματα, η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί έστω και σπασμωδικά να χρησιμοποιήσει το δυναμικό και τους διδακτορικούς μηχανικούς που διαθέτει, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που το κράτος τα κάνει θάλασσα, η ελληνική κουλτούρα καταστρέφει κάθε δημιούργημα ή προκύπτει μια εξαγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα παλιά γραφεία της Intel στην Πάτρα, η Byte Mobile, η Athena Semi που εξαγοράστηκε από την Broadcom (disclaimer: εργαζόμουν εκεί), η Helic κλπ. Ειδικά σε ό,τι αφορά semiconductors και software, οι Έλληνες μηχανικοί έχουν αποδείξει ότι τα καταφέρνουν όχι μόνο στην θεωρία αλλά και στην πράξη, δηλαδή με εταιρείες που κάνουν τζίρους και έχουν κέρδη.
Το μόνο που απομένει είναι η δημιουργία μιας νέας, γενναίας γενιάς μηχανικών που τώρα περισσότερο από ποτέ έχουν την ευκαιρία να λύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν πλούτο για τους ίδιους και την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα laptop, μπόλικο καφέ και μια σύνδεση στο internet.
[ Via ]