9 Ιουνίου 2013

Washington Post και Guardian αποκαλύπτουν την κατασκοπεία χρηστών του διαδικτύου!

Δημοσιεύματα των Washington Post και Guardian αποκαλύπτουν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, NSA και FBI, έχουν απευθείας πρόσβαση στους servers όλων των μεγάλων υπηρεσιών Internet, Yahoo, Google, Skype, Microsoft, Facebook, Apple, AOL κα, για να συλλέγουν περιεχόμενο audio, video, email κλπ. για σκοπούς παρακολούθησης υπόπτων και εντοπισμού απειλών.

Η παρακολούθηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο(real time) υπό το απόρρητο πρόγραμμα PRISM, που ξεκίνησε το 2007 και στο οποίο όλες οι ανωτέρω εταιρίες περιεχομένου και υπηρεσιών δικτύου, συμμετέχουν εν γνώση τους, αν και αρνούνται πως η NSA έχει άμεση πρόσβαση στους servers τους όπως ισχυρίζεται η Washington Post.

 Οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα PRISM προέρχονται από PowerPoint slides που διέρρευσε αξιωματούχος ασφαλείας στις δύο εφημερίδες, και ο Guardian έγραψε σχετικά. The program facilitates extensive, in-depth surveillance on live communications and stored information. The document obtained by the newspapers refers to "strong growth" in the program in recent years, with a specific reference to "exponential" growth in its use on Skype servers, for instance.

 Βάση νόμων η NSA απαγορεύεται να παρακολουθεί αμερικάνους πολίτες και θεωρητικά το πρόγραμμα PRISM έχει δικλείδες ασφαλείας που αποτρέπουν την παρακολούθηση τους, αλλά η εφαρμογή τους δεν είναι τόσο "σφικτή". Όπως ήταν αναμενόμενο η αποκάλυψη του PRISM έχει προκαλέσει την αντίδραση των οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ατόμου.

[ Via ]