10 Ιουνίου 2013

Apple: Παρουσίασε πριν λίγο το iOS 7 (Video)

Τη νέα έκδοση του mobile λειτουργικού της συστήματος παρουσίασε η Apple, με αφορμή το φετινό Worldwide Developers Conference που λαμβάνει χώρα στο συνεδριακό κέντρο Moscone West του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και το keynote αυτού.

Έτσι, αφού παρουσίασε κάθε νέα εξέλιξη από τον χώρο του software που παράγει, η Apple άφησε για το τέλος το iOS 7, μεγαλώνοντας περαιτέρω την αγωνία του κόσμου που ασχολείται με το mobile οικοσύστημα. Αρχικά, έγινε γνωστό πως έχουν διατεθεί 600 εκ. συσκευές με το συγκεκριμένο OS, πως οι χρήστες iPhone χρησιμοποιούν κατά 50% περισσότερο τις συσκευές τους σε σχέση με αυτούς που έχουν Android και πως το 90% των χρηστών iOS διαθέτουν την τελευταία έκδοση του, κάτι που φυσικά διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στον χώρο του Android. Στη συνέχεια φυσικά, έκανε την εμφάνιση του και το ίδιο το iOS 7.

 Η εταιρεία αποκαλεί τη νέα έκδοση «τη σημαντικότερη αλλαγή στο iOS από την εμφάνιση του πρώτου iPhone» και - όπως άλλωστε αναμενόταν- το χαρακτηριστικό που κυριαρχεί είναι η επίπεδη εμφάνιση με επανασχεδιασμένα και «ευκρινέστερα» flat εικονίδια (στα οποία γίνεται χρήση μιας νέας παλέτας χρωμάτων), λεπτότερες γραμματοσειρές, μια νέα «slide to unclock» λειτουργία καθώς επίσης και ένας καινούργιος πίνακας ελέγχου (Control Center) ο οποίος κάνει την εμφάνιση του από το κάτω μέρος της οθόνης και συμπεριλαμβάνει τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις (όπως άνοιγμα και κλείσιμο του Wi-Fi, του Bluetooth κτλ).

Επιπρόσθετα, όλες οι εφαρμογές που έρχονται μαζί με το λειτουργικό σύστημα είναι και αυτές με την σειρά τους ανανεωμένες, όπως για παράδειγμα αυτή της κάμερας, που διαθέτει νέο γραφικό περιβάλλον και φίλτρα, αλλά και αυτή των φωτογραφιών.

Όπως είδαμε και πριν από λίγες ώρες, οι μπάρες που παρουσιάζουν τη στάθμη του σήματος έχουν αντικατασταθεί από μερικές τελείες. Σε άλλες αλλαγές, βλέπουμε πως το multitasking έχει αναβαθμιστεί, διαθέτει ένα περιβάλλον εργασίας βασισμένο σε «κάρτες» και υποστηρίζει πλέον όλες τις εφαρμογές με δυνατότητα ενημέρωσης αυτών τη στιγμή που βρίσκονται στο υπόβαθρο, ενώ στους φακέλους μπορούν να μπουν απεριόριστες εφαρμογές (κάτι που σημαίνει πως έχει αφαιρεθεί το όριο των 12-16 εφαρμογών).

Επιπρόσθετα, αναβαθμίστηκε και το notification center, το οποίο είναι πλέον προσβάσιμο και από την lock screen, ενώ δίνεται ακόμη περισσότερη παραμετροποίηση του αριθμού των ειδοποιήσεων που θα κάνουν την εμφάνιση τους με μια ματιά.

Όσον αφορά στον Safari, τον web-browser του mobile λειτουργικού συστήματος της Apple, εδώ έχουμε ανανεωμένη λειτουργίας πλήρους οθόνης, πλοήγηση με χρήση gestures και πραγματοποίηση αναζητήσεων μέσα από τη γραμμή διευθύνσεων (μιας και έχει καταργηθεί το ξεχωριστό πεδίο που υπήρχε για την πραγματοποίηση αυτών). Ιδιαίτερα αναβαθμισμένη είναι και η εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής, η οποία μπορεί να συνδεθεί και με το iTunes Radio (το οποίο θα λειτουργεί με iPhone, iPod touch, iPad και iTunes σε Mac και PC, θα είναι δωρεάν με διαφημίσεις και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις ΗΠΑ).

 Νέο χαρακτηριστικό του iOS 7 αποτελεί και το AirDrop, το οποίο δίνει τη δυνατότητα διαμοιρασμού περιεχομένου με άλλους χρήστες iOS μέσω του Control Center, ένα χαρακτηριστικό που είναι συμβατό με iPhone 5, iPod touch 5ης γενιάς, iPad 4ης γενιάς και iPad mini. Κατά την ίδια λογική, προσθήκες υπάρχουν και στο Siri, στο οποίο πλέον θα είναι διαθέσιμες και νέες φωνές.

Το App Store θα έχει τη δυνατότητα προβολής των δημοφιλέστερων εφαρμογών με βάση την περιοχή που βρίσκεται ο χρήστης αλλά και αυτόματων αναβαθμίσεων εφαρμογών στο υπόβαθρο. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το «iOS in the Car», μια νέα πλατφόρμα η οποία παρουσιάζει την οθόνη του iPhone στην οθόνη ενός αυτοκινήτου.

Θα κάνει την εμφάνιση του σε μια σειρά αυτοκινήτων από τις Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Jaguar εντός του 2014. Σε άλλα χαρακτηριστικά εντοπίζουμε τον συγχρονισμό των ειδοποιήσεων μεταξύ συσκευών, κλήσεις φωνής μέσω του FaceTime και Wi-Fi, καλύτερες αναζητήσεις στην εφαρμογή του Mail, η δυνατότητα επιλεκτικής φραγής κλήσεων και μηνυμάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία, το iOS 7 θα είναι διαθέσιμο για iPhone από σήμερα για τους developers, με υποστήριξη για iPad και iPod στο εγγύς μέλλον.

Η τελική έκδοση, που θα κάνει την εμφάνιση της μέσα στον ερχόμενο φθινόπωρο, θα είναι συμβατή με iPhone 4 και άνω, iPad 2 και άνω, iPad Mini και iPod touch 5ης γενιάς και άνω. Οι παλαιότερες συσκευές θα παραμείνουν στο iOS 6.



[ Via ]