24 Απριλίου 2013

Στην αγορά από σήμερα τα πρώτα κινητά με Firefox OS

Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με το λειτουργικό σύστημα της Mozilla, Firefox OS, κυκλοφορούν σήμερα από μια μικρή Ισπανική εταιρεία με την επωνυμία Geekphone.

Οι δύο, χαμηλού κόστους, συσκευές αυτές με την ονομασία Keon και Peak, στοχεύουν τους προγραμματιστές που θέλουν δημιουργήσουν εφαρμογές για το νέο open-source λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

 Το Keon διαθέτει multitouch οθόνη 3,5", επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon S1 7225AB χρονισμένο στο 1GHz, 512MB RAM, 4GB εσωτερικής μνήμης, tri-band UMTS/HSPA δέκτη, 3ΜΡ κάμερα, δέκτη GPS, proximity sensor, επιταχυνσιόμετρο και μπαταρία 1580mAh. To δυνατότερο Peak, έρχεται με οθόνη 4,3" gHD IS multitouch οθόνη, διπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon S4 8224 χρονισμένο στα 1,2GHz, 512MB RAM, 4GB μνήμης flash, tri-band UMTS/HSPA δέκτη, 8ΜΡ κάμερα στο πίσω μέρος, 2ΜΡ κάμερα στο εμπρός μέρος, δέκτη GPS, proximity sensor, επιταχυνσιόμετρο και μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας 1800mAh.

 Καμία από τις δύο αυτές συσκευές δεν διαθέτει εντυπωσιακές προδιαγραφές, αλλά αυτή είναι η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος αυτού. Το Firefox OS στοχεύει τις αγορές με χαμηλά εισοδήματα, όπως η Βραζιλία πχ. Το Keon τιμολογείται στα €110 ($143) και το Peak στα €179 ($234) και στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Για λόγους σύγκρισης το HTC One που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχει τιμή λιανικής $575 και το iPhone5 $649 στις "ξεκλείδωτες" και χωρίς κάποια δέσμευση σύμβασης στις ΗΠΑ.

 Αλλά, ας έχουμε κατά νου ότι οι συγκεκριμένες συσκευές σχεδιάστηκαν με βάση τις ανάγκες των προγραμματιστών. Συσκευές με Firefox OS που θα απευθύνονται το ευρύ καταναλωτικό κοινό, δεν αναμένονται νωρίτερα από τα τέλη του τρέχοντος έτους καθώς αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας θα τις κάνουν διαθέσιμες.

[ Via ]