3 Απριλίου 2013

40 χρόνια από την πρώτη τηλεφωνική κλήση μέσω κινητού!

Βρισκόμαστε στις 3 Απριλίου του 1973 και ένας μηχανικός της Motorola περπατάει στους πολύβουους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Μανχάταν κρατώντας στα χέρια του μια περίεργη συσκευή.

 Τόσο περίεργη που ακόμη και οι πιο «προχωρημένοι» νεοϋορκέζοι παραξενεύονται στην θέα ενός ανθρώπου που περπατάει στον δρόμο μιλώντας σε μια συσκευή που κρατούσε κολλημένη στο αυτί του.

Ο 44χρονος, τότε, μηχανικός έκανε εκείνη την μέρα την πρώτη τηλεφωνική κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, έξω ακριβώς από το ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης. Το όνομα του ήταν Marty Cooper και η 3η Απριλίου του '73, 40 χρόνια πριν, ήταν η μέρα από την οποία ξεκίνησαν όλα.

Η πρώτη εκείνη ιστορική κλήση έγινε από τον Cooper προς τον Joel Engel, επικεφαλής τότε του τμήματος ερευνών της Bell Labs. O Cooper χρησιμοποίησε ένα Motorola DynaTAC 8000x και η κλήση έγινε προς σταθερό τηλέφωνο, μιας και κανείς δεν είχε τότε κινητά.

Η συσκευή που κρατούσε ο Cooper στα χέρια του ζύγιζε κάτι παραπάνω από 1 κιλό, επέτρεψε όμως στον μηχανικό της γνωστής κατασκευάστριας να αναμεταδώσει μερικές κουβέντες, που έμελλε να είναι οι πρώτες που θα ταξίδευαν προερχόμενες από ένα κινητό τηλέφωνο: «Joel, ο Marty Cooper είμαι.» Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του καλούντα, ο Cooper συνέχισε. «Σε καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο.

Ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο. Μια φορητή κινητή τηλεφωνική συσκευή.» Η έκπληξη του Engel ήταν τόσο μεγάλη που το μόνο που ακούστηκε από την άλλη πλευρά της γραμμής ήταν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής.

Ο Cooper και η ομάδα του κατασκεύασαν το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Σε ομιλία του στο Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών το 2008, ανέφερε πως πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του πρώτου κινητού τηλεφώνου ήταν για αυτόν η συσκευή χρυσού χρώματος που χρησιμοποιούσε ο Captain Kirk στην γνωστή τηλεοπτική σειρά Star Trek.

«Δώσαμε δύο εβδομάδες στους σχεδιαστές μας και μετά από τις δύο αυτές εβδομάδες τους έβγαλα για φαγητό και ο καθένας σηκωνόταν και μου παρουσίαζε την ιδέα του, με μερικές από αυτές να είναι πραγματικά όμορφες» δήλωνε τότε. «Καταλήξαμε στο να επιλέξουμε μια η οποία δεν ήταν τόσο θεαματική, γιατί, ακόμη και τότε, όσο πιο πολύπλοκο ήταν κάτι τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπήρχε να μην δουλέψει.»

Η αλήθεια είναι πως «φορητές» τηλεφωνικές συσκευές υπήρχαν και πριν από τα «πραγματικά» κινητά τηλέφωνα που κατασκεύασε η Motorola, κυρίως «κολλημένες» μέσα σε αυτοκίνητα. Όπως όμως εξήγησε μετά από χρόνια ο Cooper, η σκέψη του ήταν πως οι άνθρωποι δεν ήθελαν να είναι προσκολλημένοι σε μια σταθερή συσκευή, ακόμη και αν αυτή μπορούσε να τους ακολουθήσει μέσα στο αυτοκίνητο.

Θεωρούσε πως το τηλέφωνο θα πρέπει να είναι πραγματικά φορητό ώστε να είναι μαζί σου όπου και αν βρίσκεσαι. Ήθελε, όπως πρόσθεσε σε άλλη του συνέντευξη, ένας τηλεφωνικός αριθμός να αντιπροσωπεύει ένα άτομο και όχι ένα σπίτι ή ένα γραφείο.

Παράλληλα, το έβλεπε σαν μια ανοικτή αγορά, όχι σαν την δημιουργία ενός μονοπωλίου (όπως ήθελαν να κάνουν τότε άλλες εταιρείες με τα τηλέφωνα των αυτοκινήτων). Και η αλήθεια είναι πως το πέτυχε, μιας και όλοι μας έχουμε σήμερα (τουλάχιστον) ένα κινητό τηλέφωνο πάνω μας.

Το Motorola DynaTAC 8000x ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που έφτασε στο εμπόριο. Όπως είναι φυσικό, ήταν πανάκριβο, μιας και κόστιζε κοντά στα 4.000 δολάρια, ενώ ο χρήστης καλούταν να πληρώνει πάγιο 50 δολάρια τον μήνα. Η εμπορική του πρεμιέρα έγινε το 1984.

Ο Marty Cooper είναι σήμερα 84 χρονών και εργάζεται ακόμη στον τεχνολογικό τομέα.

[ Via ]