8 Μαρτίου 2013

Εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στην συνεργασία Microsoft-Nokia

Ανακοινώθηκαν από τη Nokia τα 20-F συγκεντρωτικά οικονομικά της αποτελέσματα για την προηγούμενη οικονομική χρονιά, μαζί με τα σχέδια της για το επόμενο οικονομικό έτος, γύρω από πωλήσεις συσκευών, τις επόμενες κινήσεις σε συσκευές και υπηρεσίες, αλλά και το μέλλον του τμήματος Nokia Siemens Networks.

Μέσα από αυτά τα στοιχεία όμως βγήκε στην επιφάνεια μια λεπτομέρεια που αφορά την συνεργασία της με την Microsoft, που έρχεται να ταράξει τα νερά, αλλά και τα ταμεία της Φινλανδικής εταιρίας.

Όπως ήταν γνωστό λοιπόν, από την αρχή της συνεργασίας Nokia-Microsoft, οι Φινλανδοί έπρεπε να δίνουν κάποια χρήματα στην Microsoft για την χρήση των Windows Phone στα Lumia smartphones. Αυτό όμως είχε «αλλάξει», μιας και η Microsoft έδινε λεφτά στη Nokia για την προώθηση του λειτουργικού, δίνοντας παράλληλα οικονομικές «ανάσες» στη Nokia.

Αυτά τα λεφτά όμως, μετά και τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 2012 μάθαμε πως αλλάζουν ξανά πορεία και πλέον, θα τηρηθεί η αρχική συμφωνία. Η Nokia λοιπόν, ως τώρα, ανέφερε πως το ποσό αυτό ανέρχεται στα 250 εκ. δολάρια, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται οι επόμενες πληρωμές που θα γίνουν.

Τώρα μαθαίνουμε όμως, πως το ποσό αυτό δεν είναι το αρχικά ανακοινωθέν, αλλά μιλάμε για συνολικά 650 εκ. δολάρια (δηλαδή 500 εκ ευρώ), πάλι χωρίς να υπολογίζουμε τις πληρωμές του 2013. Φυσικά, αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν στη Microsoft άμεσα, αλλά κατά την διάρκεια της συνεργασίας των δυο εταιριών, όσο αυτή κρατήσει.

Στα υπόλοιπα σχέδια για τον νέο χρόνο τώρα, δεν μάθαμε τελικά αν θα δούμε κάποιο tablet από τη Nokia ή κάποιο άλλο προϊόν με Windows, καταλαβαίνουμε όμως, μέσω του επίσημου σχολιασμού του δελτίου Τύπου πως η «στροφή» στην Microsoft και στο λογισμικό της είναι σε καλό δρόμο. Παράλληλα, η Nokia ανακοίνωσε πως αναμένει αύξηση κερδών σε συσκευές και υπηρεσίες, ύψους 10% και παραπάνω, αλλά και αύξηση κερδών στην Nokia Siemens Networks ύψους 5 με 10%.

Μια ακόμα λεπτομέρεια που έγινε γνωστή, είναι οι αποδοχές του Stephen Elop ως πρόεδρος της Nokia. Σύμφωνα με δημοσιεύματα λοιπόν, οι αποδοχές του μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως λόγω της μείωσης των κερδών της εταιρίας από τις πωλήσεις smartphone. Το 2011 λοιπόν, ο απολαβές του Elop άγγιζαν τα 7,94 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ το 2012 βλέπουμε πως πλέον βρίσκονται στα 4,33 εκ. ευρώ.

Μπορεί ο βασικός του μισθός να «απογειώθηκε» από τα 59,500 ευρώ στα 1,08 εκ. ευρώ, τα μερίδια του όμως από μετοχές, αλλά και τις επιβραβεύσεις επιλογών είδαν πτώση, με τα bonus μάλιστα να είναι μηδενικά. Η αποζημίωση του για το 2011 περιείχε, μεταξύ άλλων, 2 εκ. ευρώ για αναπλήρωση απώλειας εσόδων, μετά την μετακίνηση του από την Microsoft στη Nokia ως υπάλληλος.

[ Via ]