15 Μαρτίου 2013

Βρέθηκε σοβαρό κενό ασφαλείας στο iOS

Η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας κινητών συσκευών, Skycure, έχει εκθέσει μια ευπάθεια που θα μπορούσε να επιτρέψει στους hackers να πάρουν τον έλεγχο και να κατασκοπεύσουν το iPhone σας. Ένα σημαντικό θέμα ευπάθειας στην ασφάλεια του προφίλ διαμόρφωσης αποτελεί απειλή για κακόβουλο λογισμικό.

Η ευπάθεια επηρεάζει ένα αρχείο γνωστό ως mobileconf files, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους φορείς κινητής τηλεφωνίας για τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης του συστήματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το Wi-Fi, VPN, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ρυθμίσεις APN. Η Apple συνήθιζε να τα χρησιμοποιεί κατά την παροχή των ενημερώσεων και οι φορείς κατά τη διανομή των ενημερωμένων εκδόσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Skycure, Adi Sharabani, έκανε μια επίδειξη του πως οι ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η ακριβής θέση του θύματος, θα μπορούσε να ανακτηθεί ενώ ο hacker ελέγχει το iPhone του χρήστη.

Στο Demo, έστησε μια ψεύτικη ιστοσελίδα με μια άμεση εγκατάσταση διαμόρφωσης προφίλ και έστειλε τον σύνδεσμο σε έναν χρήστη-θύμα. Μετά την εγκατάστασή του, ανακάλυψε ότι ήταν σε θέση να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα, εν αγνοία του.

Τα κακόβουλα προφίλ μπορούν να σταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να ληφθούν από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και έπειτα να εγκατασταθούν, έτσι ο επιτιθέμενος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ρυθμίσεις σε πολλές συσκευές iPhone.

Αν χρησιμοποιηθεί κακόβουλα αυτό το χαρακτηριστικό, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Ακόμα και αν η χρήση του έχει εγκριθεί από την Apple, δεν υπόκεινται στους συνήθεις κανόνες που ισχύουν για το φιλτράρισμα σε εφαρμογές τρίτων που υπάρχουν στο App Store ή άλλες ιστοσελίδες.
Εκτός από την παραβίαση της ιδιωτικότητας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες συνέπειες όπως για παράδειγμα, είναι αρκετά εύκολο να αλλάξει ο προορισμός GPS κατά την οδήγηση και ο ιδιοκτήτης του smartphone να κατευθυνθεί προς οποιονδήποτε προορισμό επιθυμεί ο hacker.

[ Via ]