8 Ιουλίου 2012

Βρετανικό δικαστήριο δικαιώνει την HTC στη διαμάχη της με την Apple

Μια μεγάλη «νίκη» απέναντι στην Apple φαίνεται πως πέτυχε η HTC αυτήν την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε πως η εταιρεία από την Ταϊβάν δεν καταπατά τέσσερις πατέντες της κατασκευάστριας του iPhone.

Οι δικαστικές Αρχές έκριναν ότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης πατεντών, οπότε η HTC δηλώνει ικανοποιημένη με την δικαστική απόφαση και μπορεί να συνεχίσει χωρίς προβλήματα την διάθεση των συσκευών της στην συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Apple (παρότι δεν είναι αυτή που επέλεξε στην εν λόγω περίπτωση να απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές αλλά η HTC, κινούμενη προληπτικά) μπορεί να υπάρχει σοβαρό θέμα με τις παραβιάσεις πατεντών που έχουν να κάνουν με το γνωστό «slide to unlock», την υποστήριξη multitouch συμβάντων, την εναλλαγή μεταξύ των γλωσσών καθώς επίσης την εναλλαγή μεταξύ των φωτογραφιών. Όπως διαπιστώθηκε όμως, η HTC δεν παραβαίνει καμία από αυτές τις ευρεσιτεχνίες.

Ειδικοί του χώρου επισημαίνουν πώς η Apple δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των πατέντων και τις «καταπατήσεις» αυτών από άλλες εταιρείες, αναφέροντας πως η γνωστή εταιρεία θα πρέπει μάλλον να επανεξετάσει την στρατηγική που ακολουθεί στην προαναφερθείσα ήπειρο. Ο «πόλεμος» μεταξύ της Apple και της HTC ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010, όταν η πρώτη κινήθηκε δικαστικά εναντίων της δεύτερης για συνολικά 20 παραβιάσεις ευρεσιτεχνιών που αφορούσαν κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μεταξύ συσκευών της ταϊβανέζικης εταιρίας και του iPhone.

H υπόθεση δεν έχει κλείσει, καθώς αναμένουμε να δούμε τι εξέλιξη θα υπάρξει και στις υπόλοιπες χώρες επί του θέματος, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία όπου η Apple κατέθεσε αγωγή για παραβίαση και αυτών των τεσσάρων πατεντών. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η σχετική επιτροπή αγοράς των ΗΠΑ αρνήθηκε πριν από μερικές μέρες να απαγορεύσει την κυκλοφορία συσκευών της HTC στην αγορά της Βορείου Αμερικής με αιτία και πάλι πατέντες της Apple.

[ Via ]