Έπειτα από μήνες συζητήσεων, μαζικών διαδηλώσεων και αντεγκλήσεων στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει την Τετάρτη για το μέλλον της ACTA, μιας αμφιλεγόμενης διεθνούς συνθήκης για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, από τη διαδικτυακή πειρατεία μέχρι τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».
Όλα δείχνουν πάντως ότι η συνθήκη θα καταψηφιστεί από τους ευρωβουλευτές και δεν θα εφαρμοστεί από την ΕΕ.
Οι επικριτές της ACTA υποστηρίζουν ότι η συνθήκη συντάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, και απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου.
Οι υποστηρικτές της, από την άλλη πλευρά, διαβεβαιώνουν ότι η συνθήκη απλώς θέτει ένα πλαίσιο για την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων κατά της πειρατείας σε μεγάλη κλίμακα, και δεν επηρεάζει μεμονωμένους πολίτες.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν στις αρχές του έτους τη συνθήκη, η οποία θέτει ένα πλαίσιο για την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Γερμανία, η Πολωνία και άλλες χώρες υπέγραψαν μεν τη συνθήκη, αργότερα όμως απέσυραν την υποστήριξή τους λόγω των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκρατικοί, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη ταχθεί κατά της συνθήκης, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρότεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία -το αίτημα όμως απορρίφθηκε.
Το βασικό επιχείρημα του ΕΛΚ είναι ότι η ACTA έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί της νομιμότητάς της. Ο Κρίστοφερ Φέλνερ, εισηγητής του ΕΛΚ για την ACTA, δήλωσε ότι θεωρεί παράλογο να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο προτού εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Κατά της ACTA έχουν επίσης ταχθεί η επιτροπή Εμπορίου και τρεις ακόμα επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.
Δεδομένου ότι η συνθήκη δεν μπορεί να γίνει νόμος της ΕΕ χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των χωρών-μελών, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη.
Εκτός της ΕΕ, η ACTA έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Νότιο Κορέα.
[ Via ]
ACTA: Σήμερα η σημαντική ψηφοφορία για το μέλλον του διαδικτύου!
Related Posts:
Κυκλοφορεί mail scum με στόχο τους πρώην χρήστες του MegaUploadΜπορεί το MegaUpload να έχει κλείσει από τον Ιανουάριο αλλά από ότι φαίνεται κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους χρήστες του ακόμα και σήμερα. … Read More
Ένας στους πέντε Mac μολυσμένος με κάποιου είδους malware!Αν και η συζήτηση με το πόσο ευπαθείς είναι οι Mac σε επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό ήρθε στο προσκήνιο λόγω του Flashback στην πραγματικότητα το σ… Read More
Ένα μεγάλο όχι λέει στο CISPA η Mozilla!Είχαμε αναφερθεί πριν λίγες μέρες στο νέο νομοσχέδιο με το όνομα CISPA που έχει μεγάλη υποστήριξη από πολλές εταιρείες του χώρου, όπως Google, Faceboo… Read More
Κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στο iPhone!Ερευνητές εντόπισαν κενά ασφάλειας στην εφαρμογή Treason SMS, τα οποία επιτρέπουν την εισαγωγή HTML και αρχείων. Το TreasonSMS είναι μια εφαρμογή του… Read More
Επίθεση από τους Anonymous δέχτηκε η επίσημη ιστοσελίδα της Formula 1Οι Anonymous έριξαν την επίσημη ιστοσελίδα της Formula 1 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Μπαχρέιν. Η δημοφ… Read More