29 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο δημιουργός του IBM PC !

Μια σημαντική απώλεια καταγράφει ο χώρος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς ο δημιουργός του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της IBM, William C. Lowe, «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Αιτία θεωρείται ένα καρδιολογικό πρόβλημα που τον είχε ταλαιπωρήσει και νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο.

Η Apple και οι άλλες εταιρείες πωλούσαν ήδη ηλεκτρονικούς υπολογιστές για αρκετά χρόνια, όταν η IBM έδειξε ενδιαφέρον και για αυτή την αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η εταιρεία μέχρι τότε είχε ως πελάτες κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Η είσοδος του Lowe στην εταιρεία έγινε το 1962 στη θέση του μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, λίγο έπειτα από την αποφοίτησή του από το κολλέγιο. Το 1980 είχε την ιδέα κατασκευής ενός προσωπικού υπολογιστή σε μόλις ένα χρόνο. Πώς;

Η ομάδα με την οποία συνεργάστηκε άφησε στην άκρη το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης και χρησιμοποίησαν λογισμικό και εξαρτήματα από άλλες εταιρείες. Ακόμη και η ίδια η IBM εξεπλάγη όταν ένα χρόνο αργότερα ο υπολογιστής ήταν έτοιμος.

Στις 12 Αυγούστου του 1981 η εταιρεία παρουσίασε τον IBM Personal Computer, γνωστός και ως 5150. Ως λειτουργικό σύστημα είχε το MS-DOS 1.0, μιας ελάχιστα γνωστής, για τα δεδομένα της εποχής, εταιρεία, της Microsoft. Διέθετε επεξεργαστή Intel 8088 και το συνολικό του κόστος ανέρχονταν στα $1,565 χωρίς την οθόνη.

Οι υπολογιστές της IBM δυο δεκαετιών πριν από αυτόν, κόστιζαν συχνά $9 εκατομμύρια, απαιτούσαν έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και προσωπικό 60 ατόμων για τον χειρισμό τους. Ιδιαιτέρως κερδισμένες από το νέο IBM PC αποδείχθηκαν εταιρείες όπως η Intel και η Microsoft, καθώς τα προϊόντα τους χρησιμοποιήθηκαν σε προσωπικό υπολογιστή, γεγονός που άνοιξε το δρόμο να στραφούν από την αγορά των επιχειρήσεων και σε οικιακές λύσεις.

Ο William C. Lowe είχε γεννηθεί στις 15 Ιανουαρίου 1941 στο Easton της Pennsylvania. Αποφοίτησε από το Lafayette College με πτυχίο φυσικής. Τα λοιπά μέλη της οικογένειας αποτελούν η σύζυγός του Cristina, τα τέσσερα παιδιά του Gabriela, Daniel, Julie Kremer και James και τα δέκα εγγόνια του.

[ Via ]