17 Δεκεμβρίου 2012

ITU: Δεν τα βρήκαν οι χώρες μεταξύ τους

Στο Ντουμπάι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Regulations - ITR), παρά την άρνηση υπογραφής της νέας συνθήκης από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο σύμφωνο περιλαμβάνει μέτρα που θα δώσουν στις χώρες το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τη δυνατότητα να εμποδίζουν την ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία, πράγμα το οποίο οι αντιπρόσωποι των χωρών που αρνήθηκαν να υπογράψουν την τροποποίηση χαρακτηρίζουν ως άνοιγμα του δρόμου για την λογοκρισία και τον έλεγχο στο διαδίκτυο από τις κυβερνήσεις, αναφέρει το Bloomberg.

 Χώρες όπως Καναδάς, Δανία, Αυστραλία, Νορβηγία, Κόστα Ρίκα, Σερβία και πολλές άλλες συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ στην άρνηση της υπογραφής του συμφώνου, για τους παραπάνω λόγους. Η νέα αυτή συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι δεσμευτική για τις χώρες οι οποίες δεν την έχουν υπογράψει.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της συνθήκης, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της "αντιπολίτευσης" στις προσπάθειες από χώρες όπως Ρωσία, Κίνα και αρκετών χωρών της Μέσης Ανατολής για να συμπεριληφθούν και ρυθμίσεις σχετικά με το διαδίκτυο στη συνθήκη.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την άποψη ότι είναι αναγκαίες περισσότερες διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, θέση που υιοθετήθηκε και από εταιρείες του κλάδου, όπως η Google, η οποία δήλωσε ότι η ITU δεν αποτελεί τον κατάλληλο φορέα για θεσμοθετεί ρυθμίσεις στο διαδίκτυο.

Άλλα νέα άρθρα στη συνθήκη ITR σηματοδοτούν αλλαγές στον τρόπο που πρέπει να φορολογούνται και να αποζημιώνονται για την ανταλλαγή κίνησης οι παροχείς και διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στις επικοινωνίες ατόμων με αναπηρίες και σε λιγότερο αναπτυγμένες "αγορές".

[ Via ]