10 Δεκεμβρίου 2012

Φθηνό chip με φωτονικές διόδους κατασκεύασε η IBM!

Μετά απο μεγάλη έρευνα στον τομέα αυτό, η ΙΒΜ κατάφερε με την ήδη γνωστή διαδικασία 90nm κατασκευής chip πυριτίου να ενσωματώσει σε αυτά και φωτονικές διόδους.

Μέχρι τώρα τα φωτονικά εξαρτήματα ήταν διαφορετικά απο αυτά των μικροηλεκτρονικών, ή όταν ενσωματώνονταν γινόταν με τεράστιο κόστος.

 Πλέον είναι εφικτό με την ίδια σχεδόν διαδικασία που παράγεται ένας επεξεργαστής πχ PentiumIII, να συμπεριλαμβάνονται και φωτονικοί δίοδοι, στο ίδιο κομμάτι πυριτίου (chip), που μπορούν αρχικά να χρησιμοποιούνται σε δίαυλος επικοινωνίας (Fiber optics), και αργότερα ποιός ξέρει, μπορεί σε τμήματα επεξεργαστή που μπορεί ναναι πλήρως φωτονικά.

Aυτή η κατασκευή ονομάζεται μονολιθική, σε αντίθεση με παλαιότερες ακριβότερες τεχνικές, όπου τμήματα διαφορετικά ενώνονταν στο ίδιο "τσιπάκι" για να έχουμε την ίδια λειτουργικότητα.

Η μεγάλη καινοτομία εδώ είναι ότι πλέον με εξαιρετικά μικρό κόστος θα μπορούν οι δίαυλοι επικοινωνίας επεξεργαστή CPU, GPU, μνημών καθώς και περιφερειακών συσκευών να γίνονται με fiber optics και με τρομερές ταχύτητες της τάξεως των Τεραμπιτς το δευτερόλεπτο και οι οποίες μπορεί να πάνε και ακόμα παραπάνω σε τάξεις των Peta-bps και Exa-bps.