9 Οκτωβρίου 2012

Εθνικός κίνδυνος οι κινεζικές εταιρείες ZTE-Huawei κατά την ΗΠΑ!

Η Επιτροπή Πληροφοριών των ΗΠΑ, μελέτησε προσεκτικά τα πορίσματα που προέκυψαν μετά από έρευνα 11 μηνών και αποφάσισαν πως δύο Κινεζικές εταιρίες, η ZTE και η Huawei, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας και κρίνεται αναγκαία η άμεση απαγόρευση της παρουσίας τους εκεί.

Νέοι μπελάδες για τις ανερχόμενες εταιρίες από την Κίνα και μια φανερή προσπάθεια των Αμερικανών να περιορίσουν τους Κινέζους κατασκευαστές που ασχολούνται με ζητήματα υψηλής τεχνολογίας στο έδαφός τους.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στις δύο εταιρίες, είναι: Κατασκοπεία, δωροδοκία, διαφθορά και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Όλα αυτά δημιουργούν έναν γενικό φόβο πως η ZTE και η Huawei, δυο μεγάλοι κατασκευαστές με παγκόσμια εμβέλεια και με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως να αποκτήσουν μελλοντικά τον έλεγχο και σε άλλους τομείς.

 Η αλήθεια είναι πως η Huawei κατέχει την δεύτερη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιριών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στον κόσμο, ενώ η ZTE βρέθηκε στην πέμπτη θέση. Επίσης, στην κατηγορία των φορητών συσκευών, η ZTE κατέχει την 4η θέση και η Huawei την 6η.

 Εκπρόσωπος της ZTE διαφωνεί με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία του ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, ενώ η Huawei απάντησε επίσημα στους ισχυρισμούς της Επιτροπής:

 «Αυτές οι αβάσιμες προτάσεις που θεωρούν ότι η Huawei είναι κατά κάποιον τρόπο εξαιρετικά ευάλωτη από μια τέτοια αναστάτωση ή ότι αγνοεί την τεχνική και εμπορική πραγματικότητα, προκαλούν ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας και την καινοτομία στις ΗΠΑ, δεν διασφαλίζουν ούτε κατά διάνοια την εθνική ασφάλεια και θα πρέπει να λογίζονται ως επικίνδυνοι πολιτικοί αντιπερισπασμοί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στο χώρο της βιομηχανίας».

 Σίγουρα η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στα κινητά, μια και υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, όπως το ενδεχόμενο απαγόρευσης σε Αμερικανικές εταιρίες να αγοράσουν εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών από την Huawei.

[ Via ]