19 Οκτωβρίου 2012

Nokia: Άσχημα τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τετράμηνο του έτους!

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα για το Q3 του 2012. Έτσι για το τρίτο τρίμηνο η Nokia ανακοίνωσε απώλειες της τάξης των 754 εκ. δολαρίων.


Ένα νούμερο που μπορεί να τρομάζει αρχικά, όμως μόνο καλά νέα μπορεί να φέρνει μια και πέρυσι η Nokia παρουσίασε απώλειες της τάξεως του 1,3 δις δολαρίων, με το πρώτο τρίμηνο του 2012 να φτάνει στα 1,7 δις.

Έτσι, παρ όλη την μείωση πωλήσεων συσκευών Lumia (από 4 εκ. το προηγούμενο τρίμηνο σε 2,9 εκ τώρα) αλλά και των καθαρών πωλήσεων (από 7,5 δις δολάρια το Q2 σε 7,2 δις το Q3) τα νούμερα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια στροφή της εταιρίας προς το καλύτερο, ειδικά λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της νέας σειράς Lumia 920 και 820.

Θετική είναι και η πορεία των dumb phones με 77 εκ. συσκευές να έχουν πουληθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και την σειρά Asha να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία φτάνοντας τα 6,5 εκ. πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ και ο κλάδος Nokia Siemens Networks είχε κέρδη τις τάξεως των 238,5 εκ δολαρίων.

Σε αυτά να προσθέσουμε τις πωλήσεις αδειών του προγράμματος Nokia Maps προς τρίτους (π.χ. Amazon) αλλά και τα 250 εκ από την Microsoft για την συνεργασία και προώθηση του λειτουργικού της συστήματος. Έτσι η Nokia κατάφερε να σταθεροποιήσει το χρηματικό απόθεμα της το οποίο ανέρχεται στα 4,66 δις δολάρια.

Σε δηλώσεις του ο CEO Stephen Elop αναφέρει: «Όπως ήταν αναμενόμενο, το Q3 ήταν μια δύσκολη περίοδος για την εταιρία μας. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι που επιστρέψαμε στα έσοδα σύμφωνα με την μη IFRS βάση (Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης).

Το Q3 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη μεταβατική περίοδος για την εταιρία μας μια και παρουσιάσαμε στην κατηγορία των smartphones την νέα σειρά Lumia. Επίσης το αγοραστικό κοινό αγκάλιασε την καινούργια σειρά Asha με αποτέλεσμα ο κλάδος των κινητών τηλεφώνων να παρουσιάσει διαδοχική αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου συνεισφοράς.»

Τέλος κατέληξε «Ενώ συνεχίζουμε να συγκεντρωνόμαστε στην μετάβαση της Nokia, είμαστε αποφασισμένοι να διαχειριστούμε προσεκτικά τους οικονομικούς μας πόρους και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, επιστρέφοντας στην θετική λειτουργική ταμειακή ροή δίνοντας περισσότερη αξία στους μετόχους μας.»

Καλά νέα λοιπόν για την Nokia, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο που η εταιρία ετοιμάζεται να επιστρέψει ακόμα πιο δυναμικά στην αγορά με την κυκλοφορία των Lumia 920 και 820. Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται;

Όλη η μελέτη σε PDF εδώ

[ Via ]