12 Ιουνίου 2012

Intel: Το Android δεν είναι έτοιμο ακόμα για multicore συσκευές

 Σε πολλά, σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα αναφέρθηκε ο Mike Bell, ο επικεφαλής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Intel, κατά την διάρκεια «κλειστής» συνάντησης με εκπροσώπους του τύπου στα πλαίσια της παρουσίασης του πρώτου Android smartphone της εταιρείας, του Orange San Diego, η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

San Diego, ένα νέο Android smartphone από την Intel:

Το San Diego δεν αποτελεί μια υψηλού κόστους συσκευή αλλά στοχεύει περισσότερο στους χρήστες που επιθυμούν μια υψηλών επιδόσεων και χαμηλής τιμής πρόταση που να βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα της Google. Φέρει οθόνη τεσσάρων ιντσών και ανάλυσης 1.024 x 600, κάμερα 8 megapixel με LED flash και δυνατότητα εγγραφής 1080p video καθώς επίσης και 16GB αποθηκευτικού χώρου. Βασίζεται στον μονοπύρηνο Atom Z2640 του 1.6GHz (γνωστό και ως Medfield) και «τρέχει» Android 2.3.7. Ποια είναι όμως η γνώμη της Intel για συσκευές που διαθέτουν επεξεργαστή με δύο (ή και παραπάνω) πυρήνες;

Για την χρήση πολυπύρηνων επεξεργαστών στο Android:

Σύμφωνα με τον Bell, το Android δεν είναι ακόμη έτοιμο για επεξεργαστές που να λειτουργούν χρησιμοποιώντας πολλαπλούς πυρήνες. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως οι κατασκευαστές δεν έχουν εργαστεί εξονυχιστικά πάνω στο πως θα λειτουργήσει καλύτερα το Android σε τέτοιου τύπου συστήματα. «Υπερασπιζόμενος» τον μονοπύρηνο Medfield και την τεχνολογία Hyperthreading που φέρει αυτός απέναντι σε quad-core ARM προτάσεις των Nvidia, Qualcomm και Samsung, ο Bell θεωρεί πως ο «thread scheduler» του Android, η λειτουργία που διαμοιράζει το πώς θα εκτελεστούν οι εκάστοτε εργασίες από τους πόρους του συστήματος, δεν είναι ακόμη έτοιμος για πολλούς πυρήνες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αν δεν περιορίζεσαι από την αυτονομία, τότε μπορεί να γίνει εκμετάλλευση πολλών πυρήνων. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο thread scheduler, ο οποίος δεν βρίσκεται στο σημείο που θα θέλαμε. Επιπρόσθετα, όταν το σύστημα εκτελεί μια εργασία, σταματούν άλλες διαδικασίες» ενώ συνέχισε λέγοντας πως από δοκιμές της εταιρείας του έχει αποδειχθεί πως, σε πολλές περιπτώσεις, τα πολυπύρηνα συστήματα λειτουργούν πια αργά από αυτά που χρησιμοποιούν επεξεργαστή ενός πυρήνα, χωρίς όμως να υποδείξει κάποιο συγκεκριμένο chip. «Παίρνουμε αρκετά υψηλές επιδόσεις από έναν πυρήνα που λειτουργεί με την τεχνολογία Hyperthreading, δεν χρειαζόμαστε δεύτερο» είπε, αναφερόμενος στην νέα συσκευή. Τόνισε παράλληλα πως, σε σχέση με το τελικό κόστος και μέγεθος, δεν βρίσκει τι όφελος αποκομίζουν διάφοροι κατασκευαστές chip που χρησιμοποιούν πολλούς πυρήνες ενώ υπογράμμισε πως το Android δεν κάνει βέλτιστη χρήση τέτοιων συστημάτων, κάτι που μειώνει τις επιδόσεις του.

Για την συνεισφορά στην open source κοινότητα και την συνεργασία με άλλες εταιρείες:

Τι κάνει όμως η Intel για αυτό; Σύμφωνα με τον Bell, η εταιρεία του έχει καταφέρει σημαντικές (ακόμη και υψηλότερες σε σχέση με πολυπύρηνες προτάσεις) επιδόσεις με την δική της τεχνολογία πάνω στο Android, αλλά δεν είναι σίγουρος για το αν θέλει αυτά να γίνουν «κοινό κτήμα» με την κοινότητα «ανοικτού» λογισμικού. «Δεν είμαι σίγουρος για το αν θέλω να κάνω έρευνα και ανάπτυξη προς όφελος και άλλων κατασκευαστών αν δεν θέλουν να συμβάλλουν και οι ίδιοι» δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο τραπέζι της συνέντευξης. Η Intel χρησιμοποιεί την τεχνολογία Hyperthreading για να κάνει καλύτερη χρήση του ενός πυρήνα που διαθέτει ο επεξεργαστής της, εντούτοις δεν είναι βέβαιο πως θέλουν να μοιραστούν αυτά τα επιτεύγματα με την κοινότητα και ανταγωνιστικές εταιρείες. «Αν χρειάζεται να δώσουμε στο open source, το κάνουμε. Σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να γίνουμε και εμείς ανοικτού κώδικα, θα το σκεφτώ».

Για την χρήση Android και άλλων λειτουργικών συστημάτων από την Intel:

Πέρα από τις επιδόσεις των συσκευών της σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το αν γίνεται εκμετάλλευση των πολυπύρηνων συστημάτων από το Android, ο Mike Bell μίλησε και για άλλα θέματα. Ένα από αυτά ήταν το ότι η Intel επικεντρώνεται επί του παρόντος στο Android αλλά πως δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό θα συμβαίνει και στο μέλλον. «Επικεντρωνόμαστε στο Android μιας και αυτό ζητούν οι καταναλωτές» ανέφερε ο Bell. «Δεν είμαστε εναντίων του να ερευνήσουμε και άλλες προτάσεις, αλλά θα πρέπει πρώτα να δούμε πως υπάρχει ζήτηση». Η Intel διαθέτει ήδη μια ομάδα η οποία εργάζεται αποκλειστικά πάνω στο Tizen, ένα λειτουργικό που ο ίδιος τοποθετεί στην «πίσω τσέπη» του παντελονιού του, σε περίπτωση που τα πράγματα αλλάξουν δραματικά στο μέλλον στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, αν και δεν βλέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Για το μέγεθος της οθόνης στα smartphone:

Ο Bell όμως δεν στάθηκε σε αυτά και σχολίασε και το μέγεθος της οθόνης διαφόρων smartphone, χαρακτηρίζοντας ως «γελοίες» τις οθόνες που ξεπερνούν τις 4 ίντσες, μέγεθος που ο ίδιος θεωρεί το πιο σωστό και που η Intel χρησιμοποιεί στο San Diego. «Πιστεύουμε πως κατασκευάσαμε μια σωστού μεγέθους οθόνη που να απευθύνεται στην πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν χέρια σαν του King Kong. Προσωπικά θεωρώ γελοίες τις οθόνες 5 ιντσών που έχουν κάποιες συσκευές. Ξέρω ότι δεν θα συμφωνήσουν όλοι μαζί μου αλλά δεν με βολεύουν, παρότι έχω μεγάλα χέρια» τόνισε.

Πηγή: Myphone