20 Ιουνίου 2012

Κινδύνους για την υγειά κρύβει η υπέρ-χρήση κινητών τηλεφώνων!

Σύμφωνα με την επίσημη εταιρία φυσικοθεραπείας, οι χρήστες smartphone, tablet και laptops ρισκάρουν με την συνεχή χρήση των συσκευών τους.

 Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως γίνονται "σκλάβοι της οθόνης", αφού -όπως έχει παρατηρηθεί- εργάζονται ακόμα και κατά τη διάρκεια κοινωνικών δραστηριοτήτων, ή αφού φτάσουν σπίτι τους. Σύμφωνα με την έρευνα, η λανθασμένη στάση του σώματος των χρηστών τέτοιων συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση ή στο κεφάλι.

Σε αυτό το κλίμα, τα συνδικάτα δήλωσαν πως κάποια στιγμή οι άνθρωποι πρέπει να κλείνουν αυτές τις συσκευές. Σε διαδικτυακή έρευνα που έγινε σε 2.010 εργαζόμενους, το συμπέρασμα ήταν πως σχεδόν τα δύο τρίτα από τους ερωτηθέντες, συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και μετά το κανονικό τους ωράριο.

Ο οργανισμός προσέθεσε πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την εργασία τους για επιπλέον δύο ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Επίσης, από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει πως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με την απάλειψη των συνθηκών πίεσης στο εργασιακό περιβάλλον, αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τον επιπλέον φόρτο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των φυσικοθεραπευτών Dr Helena Johnson, τα ευρήματα εγείρουν σημαντικότατα ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

Ενώ το να κάνει κανείς λίγη παραπάνω δουλειά στο σπίτι, φαίνεται σαν μια καλή βραχυπρόθεσμη λύση, κάτι τέτοιο καταλήγει να αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μέση, με το κεφάλι ή ακόμα και να επιφέρει ασθένειες σχετιζόμενες με το άγχος. Ειδικότερα όταν χρησιμοποιούμε φορητές συσκευές χωρίς να σκεφτόμαστε τη στάση του σώματός μας κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Μιλήστε στον εργοδότη σας αν αισθάνεστε πίεση.

Ο γενικός γραμματέας του Trades Union Congress, Brendan Barber δήλωσε:

"Ο Υπερβολικός φόρτος εργασίας δεν είναι καλός για κανέναν. Όσοι εργάζονται πάρα πολλές ώρες, κατά πάσα πιθανότητα δεν αποδίδουν και καλά στην εργασία τους και το άγχος ενός όγκου εργασίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί κάποιος, οδηγεί στην εκδήλωση ασθενειών. Όταν κάποιος έχει τόσο φόρτο που νιώθει συνεχώς την ανάγκη να προσθέτει ώρες στο ωράριό του, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου. Εργαζόμενοι που βρίσκουν τους εαυτούς τους σε μια θέση όπου δεν μπορούν να φύγουν από τη δουλειά τους, θα πρέπει να μιλήσουν με τους προϊσταμένους τους και να μάθουν να σβήνουν τα smartphones τους."



[ Via ]