12 Μαρτίου 2012

Πηγή του Reuters επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αντικαταστάτη του S40, Meltemi OS

Πέρυσι τον Φεβρουάριο ο CEO της Nokia Stephen Elop ανακοίνωσε από το Λονδίνο πως ο Φιλανδικός κολοσσός εγκαταλείπει τα Symbian/MeeGo και εναποθέτει το μέλλον της Nokia στο λογισμικό της Microsoft.

Έτσι τα Nokia Windows Phones έφτασαν να γίνουν πραγματικότητα 13 μήνες μετά έχοντας το Nokia Lumia 800 στις αγορές της Ευρώπης και Ασίας, το Nokia Lumia 710 στην Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική, το Nokia Lumia 610 σαν οικονομική λύση και την ναυαρχίδα της στα Windows Phones, το Nokia Lumia 900.

Όλα αυτά αφορούν την κατηγορία των Smartphones της Nokia. Τομέας πάνω στον οποίο έχει ακόμα πολύ πρόοδο να παρουσιάσει για να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Όμως, η Nokia έχει καθολική υπεροχή στην κατηγορία των feature phones, έχοντας τις συσκευές της εξοπλισμένες με το S40 λειτουργικό. Σε αυτή την κατηγορία μόλις πριν λίγους μήνες έφτασε στα 1.500.000.000 συνολικές πωλήσεις! Αστρονομικό το νούμερο.

Απίστευτες συσκευές το Galaxy SII, το iPhone και τα υπόλοιπα best seller των smartphones, αλλά, στις πολυπληθέστατες αγορές της Βραζιλίας, Ινδίας και λοιπών χωρών που το κόστος ενός τέτοιου smartphone ανέρχεται σε μισθούς 4-5 μηνών, τα feature phones της Nokia είναι η πρώτη και καλύτερη επιλογή.

To S40 είναι λειτουργικό που το δημιούργησε η ίδια η Nokia και διατηρεί μόνο η ίδια τα δικαιώματα του. Εδώ και μήνες έχει διαρρεύσει πως η Nokia ετοιμάζει ένα νέο λογισμικό για τα feature phones της, με την κωδική ονομασία Meltemi. Το Meltemi φημολογείται πως είναι Linux Based λειτουργικό. Πλέον, σύμφωνα με έγκυρες πηγές μέσα από το πρακτορείο Reuters, το Meltemi υπάρχει, αναπτύσσεται και αναμένεται να είναι έτοιμο φέτος!

Η αποκάλυψη στις αρχές του έτους πως η Nokia εξαγόρασε την Νορβηγική εταιρεία Smartphones προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, μιας και αυτή η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λειτουργικού για feature phones με κόστος λιγότερο των 70€.

 Πλέον με το Meltemi να ναι σχεδόν επίσημο, μένει να δούμε ποίος ο πραγματικός λόγος αυτής της εξαγοράς. Έγινε για να πάρουν στοιχεία του κώδικα αυτής της εταιρείας, ή απλά για να βγάλουν εκτός συναγωνισμού πιθανούς μελλοντικούς αγοραστές αυτού του λειτουργικού? Ίσως και τα δύο. Ο χρόνος θα δείξει...

[ Via ]