Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο φορητό και με ολοένα και πιο περίπλοκες συσκευές, κινητήριος δύναμη αλλά ταυτόχρονα και ο πιο αδύναμος κρίκος είναι οι μπαταρίες και η διάρκεια ζωής τους. Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία μπαταρίας (με πολλαπλάσια χωρητηκότητα σε μικρότερο μέγεθος), ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Illinois παρουσιάζουν μια νέα εναλλακτική.
Χρησιμοποιώντας phase-changing materials (PCM) και ηλεκτρόδια carbon nanotubes στα memory chips που υπάρχουν σε συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα κατάφεραν να μειώσουν τόσο πολύ τις ενεργειακές απαιτήσεις των chips, που η ίδια μπαταρία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 100 φορές περισσότερο! Αν δηλαδή φορτίζετε το κινητό σας κάθε δύο μέρες, θα αρκεί να το φορτίζετε κάθε 200...
Το πείραμα είχε ως εξής: Πρώτα οι ερευνητές δημιούργησαν ένα bit, τοποθετώντας μια μικρή ποσότητα PCM σε ένα κενό που σχηματίστηκε στη μέση ενός carbon nanotube. Στη συνέχεια η ομάδα άνοιξε και έκλεισε το bit εφαρμόζοντας μικρή τάση στο carbon nanotube. Ουσιαστικά το PCM αποθηκεύει την πληροφορία του bit στην ηλεκτρική αντίσταση του υλικού.
Τα carbon nanotubes είναι οι μικρότεροι γνωστοί αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Eric Pop, που ήταν επικεφαλής του πειράματος. Επίσης είναι πολύ σταθερά και δεν φθείρονται με το χρόνο όπως τα μεταλλικά καλώδια. Επιπλέον, το υλικό PCM δεν μπορεί να σβηστεί καταλάθως από ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις.
Η μικροσκοπική κλίμακα των nanotubes - 10.000 φορές μικρότερη από μιας ανθρώπινης τρίχας - είναι που μειώνει τόσο πολύ τις ενεργειακές απαιτήσεις. Η ομάδα πιστεύει πως με περισσότερο πειραματισμό, μπορεί να κάνει τις κοινές μπαταρίες να κρατήσουν 1000 φορές περισσότερο απ' ότι πριν.
Δυστυχώς, όμως, δυσκολίες στην μαζική κατασκευή των carbon nanotubes σημαίνουν πως οι παραπάνω εξελίξεις δεν θα κυκλοφορήσουν στην αγορά για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια...
[ Via ]