9 Φεβρουαρίου 2011

Διαζύγιο της Nokia με το Symbian



Η Nokia φαίνεται να σκέπτεται  σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει smart phones που δεν θα λειτουργούν τα δικά της Symbian ή MeeGo λογισμικά, αυτά που είπε ο  CEO Stephen Elop που πυροδότησαν  φήμες για μία Android ή Windows Phone 7 συνεργασία.

Ο Stephen Elop,  πρώην στέλεχος της Microsoft, που το Σεπτέμβριο διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Nokia, σχεδιάζει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας προς τους επενδυτές στις 11 Φεβρουαρίου. Καθώς ο ανταγωνισμός  κινείται  γρήγορα στην αναπτυσσόμενη αγορά των smart phones και των Tablets, η Nokia δεν θέλει κανείς να ξεχνάει ότι είναι ακόμα ο μεγαλύτερος παίκτης και δεν τα παρατάει.
Η Nokia δεν λέει ακριβώς αυτό που θα αναφέρει, αλλά λέει ότι η ανακοίνωση θα είναι στρατηγικής σημασίας. Οι New York Times αναφέρουν ότι η  Nokia μπορεί να υποστηρίξει  το λογισμικό Windows Phone 7 της  Microsoft.
Αυτό θα ήταν μια τεράστια αλλαγή, αφού η Nokia έχει δεσμευτεί με το  λειτουργικό της σύστημα Symbian για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναπτύσσει το smartphone και Tablet  με το Meego  λογισμικό σε συνεργασία με την  Intel για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο  Rich Green,  προϊστάμενος τεχνολογίας της Nokia, ήταν  σε ένα κτίριο στη Silicon Valley όταν είπε σε μια σύντομη συνομιλία ότι είναι πολύ εντυπωσιασμένος με την προθυμία της Nokia να δεχτεί αλλαγές και αλλάξει ρότα.
Ο Green, πρώην στέλεχος της Sun Microsystems λογισμικού, μπήκε στο δυναμικό της εταιρείας  οκτώ μήνες πριν και είναι πρόθυμος  να τη βοηθήσει  να το πάρει το σωστό δρόμο. Δεσπόζει στην αγορά με τα τηλέφωνα που διαθέτεί αλλά σε smartphones, έχει σκοντάψει. Αναθεωρούμε  για τη ναυαρχίδα μας το Smartphone N8, που επαινείται για  το υλικό της, αλλά έχει ελλείψεις σε πολλούς άλλους τομείς. Το iPhone της Apple και το λειτουργικό σύστημα Android της Google, καθώς και αρκετοί υποστηρικτές με τις συσκευές τους , έχουν αποδειχθεί ότι είναι τρομερά ανταγωνιστικοί. Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του.
Η ανάπτυξη του φινλανδικής εταιρείας μειώθηκε, και αντικατέστησε τον Διευθύνων Σύμβουλό  της, λόγω των απωλειών μεριδίου αγοράς. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το μερίδιο της Nokia στην παγκόσμια αγορά smartphone έπεσε από το 40 τοις εκατό πριν από ένα έτος στο 31 τοις εκατό. Το  κέρδος μειώθηκε 21 τοις εκατό. Στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, το μερίδιο αγοράς της Nokia ήταν ένα μικροσκοπικό ποσό όσο 2 τοις εκατό, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.
Δεν μας μένει παρά να περιμένουμε ως τις 11 Φεβρουαρίου όπου θα ανακοινωθεί η επόμενη  κίνηση της Nokia που θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα.