27 Φεβρουαρίου 2011

MAC OSX 10.7 Lion review




Ας δούμε κάποια νέα πράγματα και αλλαγές που περιέχει αυτή η έκδοση. Και αυτά φυσικά μόνο για αρχή…



Δυνατότητα αλλαγής μεγέθους εικονιδίων στην Sidebar. Ένα χαρακτηριστικό που πολλοί ζητούσαν. Ειδικά οι χρήστες των books ακόμα περισσότερο. Τώρα έχουμε την επιλογή για 3 διαφορετικές επιλογές :Μικρά, Κανονικά, Μεγάλα.

Δυνατότητα εμφάνισης / απόκρυψης των scrollbars. Γνωστό χαρακτηριστικό το είχαμε ακούσει καιρό τώρα.
Και οι δύο παραπάνω επιλογές θα τις βρείτε στο System Preferences–> Appearance

Dashboard. Αλλαγή και στο φόντο του αλλά και στον τρόπο εμφάνισης του. Όπως φαίνεται και στην εικόνα τελείως διαφορετικό solid φόντο και δεν έχουμε πλέον επαφή με το desktop. Κάνει την εμφάνιση του πλέον με κίνηση από τα αριστερά προς τα δεξιά της οθόνης.

Internet Accounts. Νέο System Prefs. Εισάγουμε τα email accounts μας για global χρήση στο σύστημα μας. Πέρα από αυτούς υπάρχει επιλογή εισαγωγής για (στο πεδίο Other) Mail, iChat, CalDAV,CardDAV,LDAP και Mac OS X Server account.

Επαναφορά παραθύρων μετά από Shut Down / Logout. Πλέον στο προειδοποιητικό μήνυμα για shut down / logout δίνεται η επιλογή για επαναφορά όλων των παραθύρων που έχουμε ανοιχτά εκείνη τη στιγμή στην επόμενη σύνδεση μας.

Νέες προσθήκες στο QuickLook. Επάνω δεξιά στο παράθυρο του QuickLook έχουμε επιλογή για την FullScreen προβολή του, όπως και με ποιον τρόπο θέλουμε να ανοίξουμε το αρχείο.

Μεγάλες αλλαγές στο Mail.app. Το Mail.app έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Στην εικόνα βλέπεται πληθώρα νέων επιλογών αλλά και την δυνατότητα να κρατήσετε τον παλιό τρόπο ανάγνωσης των emails σας (Classic Layout).

Αυτόματη «φακελοποίηση» πολλών αρχείων. Επιλέγοντας πολλά αρχεία μαζί και κάνοντας δεξί κλικ μας δίνεται η δυνατότητα groupαρίσματος όλων των αρχείων σε έναν φάκελο. Επιλέγοντας το, αυτόματα μετακινούνται σε έναν φάκελο και ενεργοποιείται η δυνατότητα μετονομασίας του.

Versions. Κρατήστε διάφορες εκδόσεις του αρχείου. Είναι το Time Machine του κάθε ξεχωριστού αρχείου. Ανοίγοντας ένα αρχείο, επάνω ψηλά και δεξιά του τίτλου τους θα δούμε να εμφανίζεται ένα κάθετο βέλος, μόλις πλησιάσουμε εκεί τον κέρσορα. Εκεί θα βρούμε επιλογές για κλείδωμα του αρχείου, επιστροφή του στην προηγούμενη έκδοση αλλά και την ευκαιρία να ψάξουμε σε όλες τις εκδόσεις του. Επιλέγοντας το 3ο, συμβαίνει κάτι παρόμοιο με το Time Machine, όπως βλέπεται στην παρακάτω εικόνα, μόνο που αφορά το συγκεκριμένο αρχείο.

Παρατήρησα πως όταν κάνω αλλαγές σε κάποιο αρχείο και απλά πατήσω το κόκκινο Χ επάνω αριστερά, δεν εμφανίζεται πλέον η επιλογή για αποθήκευση ή όχι των αλλαγών, αλλά απευθείας σώζει τις αλλαγές. Ίσως η επιλογή να έχει πλέον αφαιρεθεί, διότι υπάρχει η λειτουργία versions.
Τέλος το μεγάλο αγκάθι!

Η Apple σκέφτηκε και εφάρμοσε κάτι το οποίο θα παραξενέψει πολλούς. Τον τρόπο αντίδρασης του trackpad στο scroll. Το γύρισε ανάποδα απ’ότι είναι μέχρι σήμερα. Όσοι έχουν νέα μοντέλα με multitouch trackpad, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, διότι υπάρχει επιλογή επαναφοράς στον παλιό καλό τρόπο. Όμως σε όσους δεν διαθέτουν τέτοια (like me) δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό σίγουρα θα σας δυσαρεστήσει και θα σας ζορίσει πιστεύω μέχρι να το συνηθίσετε ή απλά να βρούμε hack επαναφοράς του.

Το Mac OSX είναι πολύ πιο σταθερό απ’οτι περίμενα παρόλο που είναι η πρώτη developer έκδοση.

 To έκανα εγκατάσταση πάνω από την εγκατάσταση μου του 10.6 (δεν το συνιστώ) και φυσικά όχι στο κύριο σύστημα μου. Ναι είναι λειτουργικό. Φυσικά όμως θα υπάρχουν πολλές ασυμβατότητες με εφαρμογές, διότι απλά ακόμα δεν έχουν αναβαθμιστεί. Για παράδειγμα το Dropbox και το TotalFinder δεν μπορούν να τρέξουν.

Το Lion θα ευχαριστηθούν όλοι όσοι έχουν multitouch trackpads. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα αποκτήσουν ένα για τον σταθερό τους υπολογιστή. Διότι μόνο με αυτό θα μπορέσουν να ζήσουν στο τέρμα την εμπειρία όλων των νέων χαρακτηριστικών του.

Ναι είναι το iPhone/iPod και iPad στην οθόνη σας. Πολλά μα πάρα πολλά χαρακτηριστικά θα τα βλέπετε πλέον στο Macbook & iMac σας.

Ευχαριστημένος μέχρι στιγμής. Ελπίζω και πιστεύω πως δεν έχουμε δει φυσικά όλες τις νέες προσθήκες του νέου λειτουργικού. Έχουμε αρκετό καιρό ακόμα….

[ Via ]